Olika former utav träningspass

När vi tränar så finns det olika sätt att träna på. Om vi tänker till lite så kan vi få ut ännu mer utav vårt samarbete med våra fyrbenta vänner. Under min instruktörsutbildning för Anne Dahlin fick jag en tankeväckare om min egen träning med Pixie, Kyra, Delta och Optimus. 

Jag brukar blanda hej vilt utan att ha någon riktigt tydlig tanke bakom vad jag skulle göra. Efter att ha tänkt till lite mer vad jag vill få ut utav passet och välja ett utav nedan fyra pass känner jag att jag snabbare fått resultat. Imorse till exempel så tränade jag detaljpass med Pixie och hennes frukost för ”ligg” och ”stå” i rallylydnaden vid min vänstra sida. På ett pass gick jag från en hund som tvekade i sitt ligg till en hund som la sig ner rakt och fint med en liten hjälp utan att jag behövde locka ned henne med en godis. 

När jag sätter på klockan på min mobil (12 minuter) så hag jag ofta valt två utav de här passen. Tex nr 2 (baklängeskedja med moment från banan) för att sedan göra nr 4 (helhet/bana). Eller nr 1 (detaljpass) för att sedan sätta in det momentet i nr 2 (kedja). 

1. DETALJPASS

Här lär vi hunden själva momenten i tex rallylydnad, tekniken i ett positionsskifte eller en frysmarkering vid nosework eller kantarellsök. Man bryter ner momentet i små delar och jobbar med varje del för sig. Hur bra hunden blir på dessa saker är helt upp till dig, ditt tålamod och tajming. Livet är ett maraton och man kan lära om och göra rätt i allt så njut utav processen. 

A) Markera exakt när hunden gör rätt: tex EXAKT när den sätter sig rakt vid sidan.
B) Belöningsplaceringen ska hjälpa hunden att förstå än mer vad den ska göra: tex när den satt sig vid din sida leverera belöningen medan hunden fortfarande sitter.
C) När hunden kan övningen och gör det 8/10 gånger lägg till ett kommando precis innan du visar hunden vad den ska göra tex ”sitt”. 
D) Börja sakta ta bort hjälperna för att hjälpa till med ordförståelsen. 

Detaljpass kan vara utmanande och bland det roligaste som finns. Bild av Anna Erika Andersson


2. HELHETEN MED BELÖNINGAR

Det här är något jag gör ofta då jag med Delta för 4 år sedan tränade för många hela banor utan belöningar och då när jag väl startade med henne hade en hund som i princip hade varit nummer 1 på allt bara taggade ut, pekade finger åt mig och gick och nosade då hon VISSTE att nu kommer det ju ingenting så jag skiter i det här. Hon hade ingen förväntan eller glädje i att verkligen göra jobbet – och det var helt och hållet mitt fel. 

Jag brukar här bygga en rallydnadsbana (det kan vara hela lydnadsprogrammet eller liknande saker också) och när hunden gör någonting kanonbra kan jag markera och belöna från ingenstans. 

Belöningen kan vara en supergod godisbit eller lek i hela 2 minuter tillsammans innan vi fortsätter. Jag belönar väldigt mycket upp transporterna här mellan skyltar och moment i helheten för att jag vill verkligen skapa en förväntan och tryck i hunden i dess följsamhet. Man märker på hundar i rallylydnaden som oftast får belöningar vid skyltarna – där är de kanon fokuserade men så går de och tittar på annat mellan skyltarna då deras förare inte har belönat starten, mitten och precis innan skylten i sin transport.

Ett annat pass som jag älskar inom denna benämning är baklängeskedjor – det har verkligen varit en hjälp för Pixie som jag gjorde det stora felet med som hundtränare och hade med henne på en massa kurser från att hon var 13 veckor. Under kurstillfällena ”glömde jag bort henne” efter att hon visat en övning – så då gick hon och nosade/hitta på bus och lärde sig själv att efter en belöning behöver jag inte fortsätta jobba! Tji fick jag 😉 

3. MOMENT/PROGRAM DÄR MAN RÄTTAR FELEN UTAN BELÖNING

Här tränar jag att hunden ska göra rätt genom hela, det vill säga att jag rättar till om hunden sätter sig istället för står men belönar inte med någonting utan fortsätter bara. 

Det kan vara en kedja/baklängeskedja, en rallylydnadsbana eller ett helt program. Jag rättar till felen lugnt och sansat och fortsätter på precis som vanligt. Allt för att hunden inte ska vänja sig vid att vi bara tränar på ett enda sätt. 

4. HELHET  – TÄVLINGSLIKT

Jackpott belöning är det bästa Märta vet. Bild utav Anna Erika Andersson

Sist men inte minst så är det ”tävlings träning”. Här gör jag det så likt en tävling som jag bara kan och jag kör på vare sig det blir rätt eller fel – precis som jag skulle göra på en tävling. Gör ajg inte det här så blir det lätt att hunden gör om momentet när den kommer på att du kanske gjorde fel men ännu mer är det för min skull att jag ska bli tränad och van vid att bara fortsätta och inte tappa tråden i min egna del utav vårt samarbete. Det är ju jag som ska visa vägen och ta oss framåt!

Efter en helhet: en rallylydnadsbana, en kedja eller ett moment från tex Lydnaden så belönar jag med en jackpott belöning. Mina jackpottbelöningar varierar beroende på hundens status och vart vi är och med vem. I vissa fall så slänger jag leksaker och tjoar och spelar allan tillsammans med hunden och har superkul, i andra lägen sjunker jag ner och berömmer min ”bästa vovve, som är världens snyggast och coolaste hund!” och bryter ner godisbitarna i små små bitar och matar på medan jag berömmer mjukt. En mjukosttub här är också väldigt uppskattad.  Det ska verkligen vara värt för hunden att ha jobbat så hårt och så länge för att jag bad den göra det. 

SAMMANFATTNINGSVIS…

Jag tror många som tränar hund där ute gör detta per automatik utan att veta om det, och de gör det riktigt bra! Det finns andra som delar upp det i ännu fler sorters pass och/eller har andra namn för dem. Men all kunskap är värd sin vikt i guld och alla sätt är bra som ger en glad, harmonisk och lycklig hund och ägare. Hur tänker du? Har du en tanke bakom din träning? Faller det sig naturligt? Skriv gärna till mig på mina sociala medier på Facebook ( PackLife) eller på Instagram (@Nordic.Packlife) och berätta.


Dela gärna det här inlägget på dina egna sociala medier om du tyckte om det. Ha en superfin fortsatt sommar!
Mvh
Jeanette

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla