Träningsgrupper i ”the real world”
Under hela vår uppväxt har vi satts i situationer, eller valt själva, att befinna oss i träningsgrupper. I klassrummet genom hela skolgången, på gymnastiktimmen, i basketlaget, under orkesterträningen, på lekplatsen och senare i arbetslivet. Där märker vi alla vilka olika roller vi får ta i de olika konstellationerna. Lyssnaren, pepparen, läraren, eleven, ledaren, samordnaren, clownen, eller kanske tom den kritiska. Alla dessa erfarenheter hur det har fungerat, både de bra och de dåliga, hjälper oss enormt i vår hundträning när vi är i grupp. Men då måste man ibland ta ett steg tillbaka och analysera gruppen och sig själv.
Träningsgrupper i hundvärlden
I hundvärlden söker sig många utav oss till kurser och kompisar med samma intressen för att skapa informella och formella träningsgrupper. I mångt och mycket fungerar dessa grupper precis som en arbetsgrupp: man har ett gemensamt intresse och i många fall liknande mål. Kanske är det promenaden, hundmöten, en hundkurs, tävling i Lydnad eller Agility för att nämna några få. Även om hundträning är en hobby för dig så tä
nk till när du sällar dig till en grupp. Vill du vara en tillgång som person eller en belastning? Vill du få stöttning eller ge stöttning? Bara för att du har minst erfarenhet i en grupp där varje vägg hemma är prydd med rosetter så behöver det inte betyda att du kommer vara någon som är ”jobbig”. Absolut inte! Vi alla börjar någonstans. Utan allt handlar om din attityd och bemötande utav dina kamrater.
Tips & Tricks
Några saker att tänka på för dig som en del utav den här träningsgruppen kan vara:
-Var förberedd: planera din tid och din packning. Alla glömmer vi eller missar en avfart men när man betalat för en hundhall eller har en plan tillsammans med andra som kanske har en valp med sig eller liknande kan det bli tröttsamt när du kommer sent 10 gången i rad och alla får vänta.
-Ge feedback men kolla först om de andra vill ha. ”Vill du jobba på själv eller vill du bolla några idéer kring fotgåendet?”
-Använd varandra som ”figuranter”: vad för sorts störning vill dina träningskompisar ha? Vad vill du ha?
-Även om du är trött/irriterad/omotiverad innan passet försök ta ett djupt andetag och visa en härlig attityd under passet: ens humör smittar inne i en hundhall precis som runt middagsbordet hemma.
-Var redo att stötta och peppa din träningskamrat där allt låst sig och det kanske känns som de backat i sin utveckling. Nästa gång kan det vara du som behövs lyftas!
-Tänk på att vi alla har olika förutsättningar: ras, erfarenhet, fas i livet för hund/ägare och mål för att nämna några få. Håll högt i tak för varandra och ge utrymme för den individuella resan.
-Se din egna delaktighet när din träningskompis får framgång: du har varit en del utav den resan. Fira tillsammans!
-Kom ihåg att ingen hund och ingen människa är perfekt: vad som kan vara ok för din träningskompis att hens hund gör behöver inte vara ok för dig.
-Falskt smicker är genomskådligt. Istället för ”Va bra det ser ut!” när det verkligen inte gjorde det fråga kanske ”Hur kändes det där?… Varför tror du att det gick så?”
-Städa alltid upp efter dig och din hund ordentligt vart du än är. Ordning och reda.
Tävlingsträningsgrupper
Om det börjar bli lite mer organiserat med tävling och prestation som mål kan man börja fördela roller inom gruppen. Någon kan vara ansvarig för:
-Filmning
-Planering av passet
-Vara störning
-Materialare
-Bokare utav plats/hall
-En som ger feedback på föraren
-En som ger feedback på hunden
Feedback
Men visst kan det vara läskigt att ge feedback till någon? Speciellt om denna någon har tränat hund framgångsrikt mycket längre än dig eller kanske t.o.m har varit din instruktör tidigare? Att få feedbacken kan vara jätteviktig för den personen – och hen har ju trots allt valt att träna med dig! Tänk på HUR du formulerar dig istället för att vräka ur dig: ”Det där var ju inte så bra som det brukar, hunden satt ju och tugga konstant på apporten och du var sen med att belöna!” Du kanske kan istället uttrycka dig: ”Från vad jag stod såg det ut som att Lassie tuggade på apporten mycket mer idag än i vanliga fall – varför tror du det hände?” ”Ja jag förstår. Jag funderar över hur du belönade – vad tror du om att belöna tidigare och oftare för att bryta ner beteendet lite till grunderna igen, eller vad tror du?”
Lyssna
…hur än dagen har gått så LYSSNA på din träningskamrat. Inte bara ”höra” dem tala tills de blir tysta så du kan ta till orda igen. Utan verkligen lyssna på vart de kommer ifrån och föreställ dig hur deras tankar går. Du kommer själv få flera ”aha”-upplevelser om du gör detta, det kan jag lova. Men du kommer också kunna nå fram till någon du vill hjälpa bättre och/eller lära dig mer på vägen. Ett knep är att lyssna så noggrant att du faktiskt kan återberätta efteråt vad denna person har sagt.
Framgångsrika grupper – Personlig reflektion
Jag har haft turen att vara en del utav många framgångsrika lag genom åren inom basket som jag i hela 18 år spelade, coachade och arbetade heltid på ungdoms-, juniorlandslags- och seniornivå. Det som har varit gemensamt för de lag som det gick riktigt bra för var att det gemensamma målet och intresset brann hos alla och varje individ tog ansvar för sig själv och försökte verkligen lyfta alla andra i gruppen när det inte gick bra.
Nu i hundvärlden så är jag med i två grupper för tillfället. En grupp med lite mer erfarna tjejer och en grupp med tjejer som inte hållit på lika länge. Både grupperna ger mig oerhört mycket men på olika vis och jag skattar mig lycklig att jag får träna med så bra människor. Det är något jag borde säga till dem nästa gång jag träffar dem!
Hoppas ni alla har en fin fortsatt vecka och att ni finner mycket glädje i ert samarbete med era fyrbenta, och tvåbenta, kamrater.
In Dogs We Trust
Jeanette