VARFÖR VALPHAGE/VALPGÅRD?
Jag rekommenderar alla varmt att använda sig utav en ”valpgård” eller ”valphage” som vissa kallar det. Valpar är som vi vet fulla av busig energi och deras oändliga nyfikenhet innebär att de lägger sina små nosar i blöt överallt. Det är så de lär sig, men också hur de hamnar i trubbel! Det är vårt ansvar att vårt hus och deras omgivning ska vara säker – med hjälp utav en valpgård kan man när man har mycket att göra eller huset fullt med tex en massa barn eller andra hundar får hjälp med just detta.
En hopfällbar hundhage kan vara till stor hjälp. Det ger dig sinnesro att veta exakt var din fyrbenta vän är och vad den lekar med, samtidigt som den har gott om plats att leka säkert. En hundhage får också din valp att känna sig säkrare i sina nya omgivningar och ger den ett område som den stolt kan kalla sitt eget.
Tanken är absolut inte att valpen ska spendera den större delen utav sin uppväxt i valphagen utan endast då du inte har 100% koll eller behöver ha fokuset riktat någon annanstans.
VAD ÄR EN VALPHAGE/VALPGÅRD?
Det är en liten hage som du lätt kan plocka ihop, bygga om och och bygga ut. Tänk på att den ska vara tillräckligt stor och följa Jordbruksverkets regler. Hemma hos oss för en aussie, staffe eller conti valp har vi 5kvm. En hopfällbar hundhage kan vara till stor hjälp. Det ger dig sinnesro att veta exakt var din fyrbenta vän är och vad den lekar med, samtidigt som den har gott om plats att leka säkert. En hundhage får också din valp att känna sig säkrare i sina nya omgivningar och ger den ett område som den stolt kan kalla sitt eget.
FÖRDELAR MED EN VALPHAGE/VALPGÅRD
Valpar som utforskar världen har ännu inte lärt sig dina regler om vad som är okej och inte, det är lätt att medan du utför sysslor och inte aktiverar valpen så aktiverar den sig själv med saker som den kanske inte får. Du börjar då att ”nejja” eller ”fya” hunden och detta förstör er relation där du bara springer runt och skäller på valpen. Genom att placera valpen i en säker valphage medan du duschar, lagar mat, dammsuger eller annat riskerar du inte att ”nejja” sönder er relation och kan sedan släppa ut valpen och fokusera på ert relationsbygge med rätt förutsättningar.
-Säkerhet
-Ensamhetsträning
-Passivitetsträning
-Rumsrenhetsträning



VART KAN JAG KÖPA EN VALPHAGE/VALPGÅRD?
De finns att finna hos flera olika affärer som du lätt hittar online när du googlar – många skickar hem dem hela vägen hem till dörren. Leta efter en hopfällbar hage med tillräckligt höga sidor så att din äventyrliga hund inte kan ta sig ut! De flesta finns i small, medium eller large så välj rätt storlek för din valps ras eller typ. Helst ska du ha en hundhage med metallnät eller spjälade sidor så att din valp är skyddad, men fortfarande kan se vad som pågår i världen omkring den och vänja sig vid syner och ljud i sitt nya hem. Ett billigare alternativ är kompostgaller, dock inte lika stabila och säkra men fungerar initialt. Personligen föredrar jag en valphage då jag har en liten ”grind”, är högra än kompostgaller och mer rejäla. Hundhagar kan användas både inom- och utomhus, men håll ett öga på vädret och lämna aldrig din valp utomhus ensam eller i direkt solsken.
INREDNING
Om din valp inte är rumsren än eller om du vill bara skydda din matta mot eventuella olyckor bör du uppmärksamma eventuella tecken på att din valp behöver gå på toaletten. Hunden kan då bland annat sniffa eller gå i cirklar. Det viktiga när du tränar din valp att bli rumsren är att den inte förknippar sin hundhage med ett område där den kan göra ifrån sig.
Det är törstigt arbete att växa upp och din valp ska alltid ha tillgång till rent och färskt dricksvatten. Tänk på att när valpen är i sin hundhage kan den inte komma ut och dricka utan din hjälp så se till att ställa en skål med färskt, rent dricksvatten i hagen så att valpen får i sig tillräckligt med vätska medan den leker.

- Underlag för att skydda parketten?
- Mjuk och mysig säng: Valpar kan vara riktiga energiknippen, men behöver också massor av sömn. Placera en bekväm bädd inuti hundhagen så att valpen kan ta sig en lur närhelst den behöver. Det är otroligt viktigt att din växande valp får vila.
- Vattenskål med friskt vatten
- Matskål
- Tuggben (säkert som inte valpen kan sätta bitar i halsen)
- Tuggleksaker: Du vill att din valp ska ha roligt i sin hundhage, ge den därför flera leksaker att leka med. En valp utforskar med sin mun och säkra tuggleksaker är ett bra sätt att avleda din gnagande valp från dina möbler och fingrar! Dessa leksaker hjälper också hundens små valptänder att växa sig stora och starka inför vuxen ålder, samtidigt som de främjar inlärning och låter valpen göra av med energi.
GÖR VALPHAGEN TILL EN HÄRLIG PLATS
Jag rekommenderar att man från första dagen man plcokar hem sitt lilla svansbarn att man sover inne i valphagen med valpen några dagar till kanske två veckor för att knyta an, vara en trygghet när valpen lämnat sin mamma och syskon samt snabbt uppfatta om den behöver gå ut och göra ifrån sig.
Genom att utfodra valpen i hundhagen så associeras den med goda saker. På så sätt kan den äta i lugn och ro utan att störas av andra hundar, katter eller barn, samtidigt som den lär sig att vara tyst och lugn när det är matdags. Sitt gärna och mys där inne och håll ett ben för valpen att tugga på.
Hanteringsträning med inslag utav massage och massor med mys är kanon att göra i valphagen också.
Genom att själv ha en sådan inställning och göra dessa saker dagligen så kommer din valp snabbt att älska och känna sig trygg i sin gård – vilket i sin tur kommer hjälpa er enormt med passivitet och ensamhetsträning.
HUR LÄNGE SKA JAG HA DEN?
Din valp kommer inte att behöva sin hundhage för evigt så du behöver inte vara orolig för att den blir ett permanent inslag i ditt hem. När din nya valp väl har blivit rumsren och vant sig vid sitt nya hem kan du börja introducera den för mer av bostaden. Till dess kan du slappna av i vetskapen om att valphagen hjälper valpen att känna sig trygg och glad. I vårt fall så har vi alltid en uppställd då vi lever med tre tikar och en hane och ibland vill hålla isär flocken vid löp när vi är borta. Tänk dock på att endast en låg barriär på 80-100cm är ingenting för en intresserad hane.



TÄNK PÅ…
Med detta menar jag absolut inte att valpen skall spendera någon större del av sin uppväxt i en hage utan mer som en hjälpreda så att valpen inte hamnar i trubbel när du måste fokusera på annat en stund. Valphagen är aldrig en plats för time outs eller annan form utav bestraffning utan ett tryggt och mysigt hjälpmedel. Valpen ska inte spendera merparten utav sitt liv i en hage utan nätter och när du själv är upptagen – det är upp till dig att prioritera din vardag så att det inte blir för många timmar där inne.
Hoppas ni har en fin fin vecka, ta hand om er och era fyrbenta vänner så hörs vi snart igen.
/Jeanette