MENTALTRÄNING: POSITIVTET SMITTAR

14

Ett utav de grundläggande sakerna jag alltid gör när jag jobbar med tävlingsekipage här på TeamPackLife är att bygga ett positivt synsätt på deras arbete tillsammans med sin hund och deras relation. Genom att skapa ett mer positiv fokus blir matte/husse mer lösningsorienterade, lunga när stresspåslaget kommer och kan då lättare tillmötesgå sina hundars behov.

DET ÄR DU SOM VÄLJER DITT FOKUS

Genom att välja aktivt att styra om ditt fokus och bli mer positiva så kommer hela din upplevelse utav ditt hundliv att förändras till det bättre. Du kommer även sprida den känslan vidare – för precis som negativitet smittar så sprids positivet i vågor omkring dig till dina medmänniskor. Med en positiv grundsyn på livet och saker som händer runt omkring oss kommer vi lättare kunna hantera motgångar och problem. Med andra ord kommer vi då vara mer stresståliga i vardagslivet med vår hund, på träningar och senare i längden på tävlingar.

Hundträning mentalträning

PESSIMISTEN OCH GNÄLLSPIKEN

Vi har alla träffat människor som vi skulle kunna beskriva som negativa människor. En beskrivning grundat i hur deras inställning till livet och saker som händer runt omkring dem. Det finns människor som alltid, oavsett situation, lyckas se något negativt i allt – om solen skiner är det för varmt för hunden, om hundhallen är rymlig är den för stor och ekar för mycket, och har de köpt ett nytt halsband så är grannens hunds halsband finare.

Mentalträning Hundträning Rallylydnad

DINA TANKAR SKAPAR DINA KÄNSLOR

Vi kan alltid välja om vi ska se någonting bra eller dåligt i varje situation – varför välja något negativt? Det vi fokuserar på är det vi kommer att uppleva. Fokuserar du på något dåligt kommer din känsla och uppfattning utav att det att vara negativt. Vårt språk och vårt trosystem är av en avgörande faktor här. Vi säger saker som att:

”Vi lyckas aldrig med 8:ans frestelse..”
”Jag önskar att min hund hade lika bra arbetskapacitet som din…”
”Jag hinner inte träna så att det kan gå bra för mig…”
”Jag har aldrig gjort det här förut, jag kommer aldrig att lära mig…”
”Jag är inte en sådan person, jag är dålig på att tävla…”

….sådana här tankegångar skapar vår egen sanning. Om vi tittar på listan ovan igen så är det ju enbart det vi VÄLJER att tänka. Förstår du vad jag menar? DU väljer att tänka ”jag önskar att min hund hade lika bra arbetskapacitet som din hund”… Det är ingen universell sanning att ”vi aldrig lyckas med 8:ans frestelse” utan det är någonting som jag har gjort till min egna sanning. Det är någonting vi väljer att tro och när du väljer att tro på en sådan negativ sanning och upprepar den om och om igen – förstå vilka mentala hinder du då skapar för dig själv!

POSITIVITET SMITTAR – BE A FORCE OF NATURE!

Negativitet föder negativitet – det smittar av sig och sätter sig fast på andra och behöver vi verkligen uttrycka allt negativt runt omkring sig? Och det är inte riktigt skysst att vara den som drar ned de omkring sig. Jag tror ingen tycker det är KUL att höra på nära andra uttrycker sina klagomål högt:

”Min hund lyssnar aldrig…”
”Jag hinner inte träna…”
”Jag tycker det är tråkigt att…”
”Jag hatar när…”

Istället för att tänka ”Faan va dåligt träningen gick idag,” så tänk ”Bra att jag tränade idag, nästa gång vet jag vad jag ska förbättra!” Istället för att tänka ”Nej det regnar, vilket tråkigt promenadväder,” så tänk ”Så skönt att jag tar mig tid att promenera med Fido och att jag köpte den där regnjackan!”

ÖVNING 1: ETT POSITIVT SVAR PÅ ”HUR GÅR DET MED HUNDEN/TRÄNINGEN?”

Nästa gång ni får frågan: ”Hur går det med hunden/hundträningen?” så istället för att svara med någonting negativt som ”inte bra, har haft så många dåliga hundmöten idag”, eller ”jag är irriterad över Fidos skällande” så svara med någonting positivit. ”Jag mår bara fint, tränar på hundmöten och funderar på hur jag ska få Fido att inte skälla lika mycket.”  

För låt oss alla vara överens om att ingen annan mår bra utav att höra om hur dåligt du mår – och än viktigare för dig – DU mår inte bra av att lägga fokus på det och du kommer inte må bättre utav det.

Börjar du att träna på att lägga fokus på de positiva sakerna och tvingar dig själv att tänka på det viset så är det vad du kommer att uppleva och känna.

ÖVNING 2: SÄG HÖGT 3 SAKER DU ÄR TACKSAM FÖR

En övning jag gjorde ett tag varje kväll efter att jag har lagt mig i sängen var att jag högt räknade upp tre saker för min man som jag var tacksam över. Det kunde variera lite från dag till dag. Ibland kunde det vara något om hundarna, ofta om barnen eller någonting med kenneln. 

På morgonen när väckarklockan ringde så var det bland det första jag sa – tre saker jag såg framemot den dagen eller som jag var tacksam över.

Vad jag märkte var att jag mer sällan hade svårt att somna för jag tänkte på de ”negativa sakerna” som hänt och att jag lättare kom upp ur sängen på morgonen och fick den där härliga känslan utav att vara motiverad.

VI SKA INTE FÖRNEKA KÄNSLOR ELLER IGNORERA PROBLEM

Jag skriver inte här att du ska börja förneka känslor, ignorera problem eller ljuga för dig själv och andra – jag menar att du ska träna dig på att lägga ditt fokus på det positiva och konstruktiva. Det jag skriver om är hur vi ska ta kontroll över våra tankar och därmed våra känslor till vardags. Det finns garanterat saker som är bra i ditt liv och vill du leva din vardag i en positiv anda eller i en negativ sådan?

Mentalträning Hundträning Rallylydnad

VART LÄGGER DU DINA TANKARS FOKUS?

Låter det löjligt? Kanske men det är VIKTIGT vart vi lägger våra tankars fokus. Fokusera på det du har och var som är bra med ditt liv och din hund.

Jag är personligen oerhört självkritisk och har väldigt höga mål med både mitt hunderi, företag, hushåll, och familjens vardag. Något som kan skapa en känsla utav att aldrig vara nöjd och jag har så mycket att vara glad över och som ger en positiv känsla så detta jobbar jag som tävlingsmänniska aktivt med. 

Nästa gång du hör frågan ”Hur mår du?” svara med något positivt istället för det vardagliga gnället, negativa sarkasmen och tjatet. Återigen, har det skett något allvarligt som du måste adressera – ta tag i problemet som kräver din uppmärksamhet. Det här inlägget handlar om att mentalt omrikta ditt fokus till att vara positivt.

Ni hjälper inte bara er själva med detta, ni hjälper även de människor som spenderar tid runt er.

VILL DU BOKA TID FÖR PRIVAT MENTALTRÄNING?

Visst låter det lätt när man läser sådana här texter? Men det kan vara så oerhört svårt att komma till rätta med negativa tankegångar ibland. Om du vill ha hjälp och jobba tillsammans med mig för att göra dig till din egna största hejarklack, kunna hantera svåra situationer med ett konstruktivt tänkande och vara mer förberedd för tävling skicka ett email så bokar vi in en privattimme.

info@packlife.se 

Det finns tider att boka både online över Zoom och i person beroende på vart du bor.

Varmt välkommen!
Jeanette

KANTARELLKURS NYBÖRJARE