VARGHYBRID – VAD ÄR VAD?

img_4792

Dialogen är het på sociala medier. Jag tänker att vi behöver bena ut lite vad som är vad: VAD är en varg, VAD är en hund och vad är en VARGHYBRID?

Personligen lägger jag inget värde i DEBATTEN i sig utan vill hålla mig till fakta.

🐺 VAD ÄR EN VARG?

En varg är ett rovdjur som tillhör hundfamiljen och är känd för sin sociala struktur och sin förmåga att jaga i grupp. Vargar är vanligtvis gråaktiga till färgen och har karakteristiska spetsiga öron och en lång, buskig svans. De lever i varierande habitat över hela världen, inklusive skogar, tundror och ökenområden. Vargar är köttätare och äter vanligtvis bytesdjur som hjortar, älgar och mindre däggdjur. De spelar en viktig roll i ekosystemen genom att kontrollera populationsstorleken hos sina byten.

🦮 VAD ÄR EN HUND?

En hund är ett domesticerat däggdjur och ett medlem av hundfamiljen. Hunden har varit människans följeslagare i årtusenden och är känd för sin mångfald i storlek, form, färg och temperament. De tjänar i olika roller som sällskapsdjur, arbetshundar, jaktkamrater och mycket mer. Hunden har utvecklats från sina vilda förfäder genom avel och är nu en av de mest mångsidiga och älskade husdjuren i världen. De är kända för sin lojalitet, intelligens och förmåga att knyta starka band med människor.

🦮+🐺 = VAD ÄR EN VARGHYBRID?

En varghybrid är en korsning mellan en varg och en domesticerad hund. Denna korsning kan uppstå naturligt eller med avsiktlig avel av vargar och hundar. Resultatet är en hybrid som har egenskaper från både vargar och hundar.

🚨VAD SKA MAN TÄNKA PÅ OM MAN HAR EN VARGHYBRID?

Varghybrider kan vara utmanande att hantera som husdjur på grund av deras mer vilda och oberäkneliga beteende jämfört med vanliga hundar. De kan behålla instinkter från sina vilda förfäder, inklusive hög jaktinstinkt och skygghet gentemot människor. Därför är det viktigt att ha särskild expertis och erfarenhet när man hanterar varghybrider. Den som har en varghybrid bör ha respekt för de instinkter som ligger under ytan och värdera sin hybrid högt > det är en del utav dem och något som inte är fel men bör hanteras med hänsyn och respekt.

🇸🇪VAD SÄGER SVENSK LAG OM VARGHYBRIDER?

Jag har information fram till september 2021, och det är viktigt att notera att lagar kan förändras över tid. I Sverige betraktas varghybrider som viltskott och omfattas av jaktlagstiftningen. Det innebär att det krävs licens för att äga och föda upp varghybrider. Att äga eller föda upp varghybrider utan rätt licens kan vara olagligt och kan leda till juridiska konsekvenser.

Det är viktigt att konsultera den senaste svenska lagstiftningen och rådfråga relevant myndighet eller juridisk expert om du har frågor om att äga eller föda upp varghybrider i Sverige, eftersom lagar och regler kan ändras och variera beroende på region. Jag är ingen expert här utan jag ber er kontakta er kommun om råd.

Det är också värt att notera att lagar och regler som rör varghybrider varierar beroende på plats, och i vissa områden i världen kan det vara olagligt att äga eller föda upp dem på grund av de potentiella riskerna de kan utgöra för både människor och den inhemska faunan.

💕MIN ERFARENHET

Jag har genom åren träffat flertalet varghybrider men jag har aldrig klappat eller kelat med dem. De har visat noll intresse för mig och därmed har jag i min tur ignorerat dem och gett dem det utrymme de tydligt visar att de vill ha.

Mina råd har varit att arbeta med deras kontakt och relation och veta vad de har i kopplet. Att bara nonchalant använda en beskrivning att varghybriden är ”snäll” finns inte i mitt lexikon här > vargen är ett fantastiskt intelligent rovdjur och ägaren är en del utav dess flock. Den är socialt kapabel att leva ett fullgott liv med sin ägare om den får tillräckligt berikning under ordnade former MEN den kommer ALLTID att vara hälften varg.

MENTALTRÄNING: POSITIVTET SMITTAR