MATFIXERAD JYCKE - HUR SKA JAG HJÄLPA HENNE?

MAT

Matfixerad hund – tjuter av förväntan!

Det är kul när hundar älskar mat! Att kunna belöna bra beteenden med en godis eller en leksak är jättebra och framförallt kul. Men när det blir för mycket fokus på mat blir det jobbigt. Tro mig!

Pixie, min 2 år gammal aussie, verkar alltid hungrig och tjuter utav förväntan när vi fixar hundarnas mat. På riktigt, tjuuuuuter. Det måste bli jobbigt för henne – inte bara för mitt tålamod! Och det drar igång Sally och Bad också. Jag lörde henne att sitta med stadga i köket medan jag serverade maten MEN matfixeringen är kvar. Sååååå, dags att hjälpa fröken och lösa problemet istället för att hålla på med ”quick fixes”! Här har jag börjat göra för att hjälpa henne.

 

”Matgalen” hund kan se ut så här:

- Varje gång du närmar dig matförrådet eller ens stegar in i köket för att laga något, är hunden där, redo att äta.

- Ständigt letande efter mat: Hundens nos är i luften, spanande och sniffande, på jakt efter något ätbart vädligt ofta.

- Om hunden är hungrig kommer den att leta och hitta mat om den finns tillgänglig, som matrester eller snacks som inte är undanstädade.

- Ju mer framgångsrik hunden är med att hitta mat, desto bättre blir den på att leta efter det. Till slut kan den till och med snatta mat från bordet innan du hinner reagera.Tips att göra för att hjälpa:

  1. Få hunden att jobba lite för maten och att det tar längre tid: slow feeder-skål, aktiveringsleksaker som hunden måste fundera lite över, en kong eller strö ut maten på golvet eller gräsmattan (gräsmattan är min ”go to”)
  2. Ställ undan allt som hunden kan stjäla mat från, så blir den inte bättre på att snatta. Varje gång hunden lyckas ta mat där den inte ska, lär den sig var "belöningen" finns. Pixie har fått tag på mat frn ungarnas tallrik mer än 1(00) gånger.

  3. Servera maten på annorlunda sätt med mål att öka mättnadskänslan då och då: lägg i grönsaker, potatis, äggskal, och popcorn och blöt upp torrfoder.

  4. Dela upp hundens mängd med mat till 2 eller tom 3 mål per dag.

  5. Horn/tuggisar: låt ben och andra snacks som inte är superlockande), men som hunden ändå tycker är okej om den blir riktigt hungrig.

  6. Träna dig själv att inte bli irriterad även om hunden försöker snatta mat eller tigger. Dålig energi hjälper aldrig.

  7. Fundera om matfixeringen kommer i faser: efter löp? Eller när hunden kom in i tonårsperioden?

  8. Gör det enkelt för hunden att göra rätt, använd gärna miljön så att ni slipper konflikter.

Jag hoppas de här delarna ska hjälpa Pixan. Visst är det jobbigt för mina öron - men hon måste ju ha ett enormt stresspåslag! 


Viktigt! Kom ihåg!

Aktiveringsleksaker kan vara frustrerande för vissa hundar – ha gärna mat tillgängligt på sidan då i en skål eller utspritt medan hunden har tillgång till aktiveringsleksaken.

Kom ihåg att varje hund är unik – så testa och se vad som fungerar bäst för din hund!

 

10 tips när du introducerar en ny hund in i hemmet